Newsfeed

Witnesses: Takes the listener on an ambiguous and mysterious journey through Nordic-inspired landscapes.

Witnesses – IV

New York City’s Witness released their album IV on vinyl March 18, 2022. IV, takes the listener on an ambiguous and mysterious journey through Nordic-inspired landscapes. While IV is heavily story-based it is primarily instrumental, opening up a realm of interpretative possibilities for the listener.

«Releasing IV on vinyl is a milestone for Witness and something of a dream come true. It was hard to select an album for this treatment, but the overall mood and dynamics of IV were the right choice. The mastering by Joe Lambert brings out the depth and range in a way that only vinyl can create».

 WIitness came into being in 2015 through a desire from founder Greg to delve into something with a multi-genre approach through a non-traditional band structure. The accompanying visual artwork sees the project deliver a multisensory experience. An otherworldly atmosphere emerges from the bows of lush strings in IV. Ethereal pads, sparse guitar arrangements, and the orchestration combine beautifully to produce a vast and, in places eerie, sound. The track On This Black Ocean,

 The opening prelude The First Snow offers a tantalizing taste through a sparse soundscape which flows and grows as the album progresses to the haunting conclusion «the healthy and optimistic among us will doom… ». Witness passages containing Danish lyrics. The unexpected materialization and evanescent nature of these elements makes the album all the more intriguing. 

IV ventures through a boundless space of escapism. Each track brings a new twist or turn in the musical progression, enticing further into the sense of vastness. Witnessess conjure spectacular moods through the composition depicting emotions and ideas with an impressionistic edge.

Witness is:

Greg: NYC

Guest/session musicians:

Matt Kozar: Maryland

Gabbi Coenen: LA

MALMØ: Denmark

Jørgen Munkeby: Norway

Mastered by Joe Lambert.

Photography and design of the vinyl release by Andreas Levers.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7176 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*