Newsfeed

Tangent: Only one song being less than 16 minutes long!

Tangent - Songs From the Hard Shoulder

The Tangent share new lyric video for The Lady Tied To The Lamp Post. This song is one of four epic songs from the upcoming album Songs From the Hard Shoulder.

The Tangent, the progressive/jazz-rock collective led by Andy Tillison, are due to release their 12th studio album Songs From the Hard Shoulder on June 10th, 2022. This album sees The Tangent focusing almost entirely on their long format songs or epics with only one song being less than 16 minutes long.

Andy Tillison comments:

«The Lady Tied To The Lamp Post is a darker, more sombre piece than many Tangent tracks.  It’s subject matter is the fear and loneliness experienced by homeless people in the night time in cities and towns across the world. It’s a song which regrets the fact that we, as a species, seem able to be able to solve so many problems – yet we still have homeless people on the streets of many otherwise prosperous communities».

«And apparently there is very little we can do about this. In Britain, as a way of trying to solve the problem we’ve practically made being homeless illegal…. Here then is the little story of a meeting a few years ago, when I met a lady, stuck in the breakdown lane of life. A lady with no food, no money, tied to a lamp post so she would not fall over in the night. And as she sat there, the rest of us went on with our lives in the fast lanes. And because she was homeless, there was no help coming. She was a broken down human, not a broken down car. We left her behind, on the hard shoulder. And all I gave her was a cigarette».

Tracklisting:

1.The Changes (17:06) (Single Edit 5:00)

2.The GPS Vultures (17:01)

3.The Lady Tied To The Lamp Post (20:52)

4.Wasted Soul (4:40)

5.In The Dead Of Night (Bonus) (16:11)

With Songs From the Hard Shoulder, the band (who are celebrating their 20th year in the business) have audibly focused on the compositional structure of this album which in the case of the three long pieces is also highly complex and “thought out” – from a luscious and uplifting song about loneliness in Covid lockdown, to a full on 17-minute long jazz/prog/canterbury fusion instrumental, to a darkly electronic story of a homeless woman with shades of Nine Inch Nails, Po90, Japan and Van Der Graaf Generator lurking within.

The album’s final track is the 4 minute bouncy Motown-style track Wasted Soul, where the band anticipate a wonderful day in the future when the pandemic is over forever. Early editions and the Vinyl Edition will include the bonus track In The Dead Of Night which is of course a cover version of the classic song by UK. The band lineup remains from the previous 2 albums as Andy Tillison (Vocal/Keyboards), Jonas Reingold (Bass), Luke Machin (Guitar/Vocals), Steve Roberts (Drums) and Theo Travis (Sax & Flute)

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6811 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*