Newsfeed

Oddland: Well crafted and might be a future classic album.

Oddland – Vermilion

Vermilion is what the Finish band Oddland called their new and third album, an album with eight track and dominated by the suite Vermillion divided into five parts. The album is well crafted and might be a future classic album. The band offers very nice melancholy twist and turns, very good riffs and strong melodies.

Oddland  are a progressive metal band from Turku, Finland. They began in 2002 as a rock-oriented band with leanings towards grunge, but slowly drifted towards metal. Demos were recorded in 2004 (Against All Odds) and 2007 (‘Connection Critical Behind’) more or less for fun, but the band began to take a much more serious approach to their music in 2008 when vocalist/guitarist Sakari OJjanen`s returned from a year-long hiatus in Spain.

This resulted in the demo/promo ‘Away From The Watching Eye’ in 2010. Oddland won the title Suomi Metal Star 2011, who’s final was held at the Finnish Metal Expo. Oddland`s debut album, The Treachery Of Senses, was released in April of 2012 through Century Media. .

Oddland cite influences from a wide range of bands from the progressive metal but also alternative scene such as Katatonia, Opeth, Dewin Townsend, Gojira, Strapping Young Lad, Pain Of Salvation, Primus, King Crimson, Tool, Meshuggah, Alice In Chains and Soundgarden.

Tracklist:

1. Vermilion Pt. 1 – Arrival (1:56)

2. Vermilion Pt. 2 – Below (4:22)

3. Vermilion Pt. 3 – The Walls Of The Mind (6:49)

4. Vermilion Pt. 4 – Feed The Void (4:29)

5. Vermilion Pt. 5 – Emancipator (8:11)

6. Pathway (2:06)

7. Resonance (4:38)

8. Unity (6:17)

Total Time 38:48

Line-up:

Jussi Poikonen – Guitars

Joni Palmroth – Bass

Sakari Ojanen – Vocals, Guitars

Ville Viitanen – Drums

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6811 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*