Newsfeed

The Midgard Project: Simply a very good album.

The Midgard Project - The Great Divide

The Midgard Project is a progressive metal group created by guitarist and composer Marty Midgard. The Great Divide is the second album from the band with the exciting name The Midgard Project. A project with some similarity to Symphony X but with their own musical ideas and originality.  In addition the listener would fin grandiose orchestration, extreme good guitar playing and powerful rhythms. Marty Midgard handle the bass, guitars and orchestrations on the album and he is a musical maestro of high class.

Midgard is supported by two solid and skilled musicians on the album. Dennis Dumphy is the relentless drummer and Stu Block is a very good vocalist and he is known for his work with Into Eternity and Iced Earth. The trio cooperate collaborates very well and creates very nice atmospheres and a plethora of exciting musicality and much vibrant and fascinating feelings. Quite simply, The Midgard Project delivers a very good album.

Tracklist:

1. At The Failing Of Light (7:25)

2. Winter Slumber (5:50)

3. Torch Of The Unbroken (5:15)

4. The Wolf And The Raven (5:01)

5. Yuki-onna (5:19)

6. The Great Divide (5:40)

7. Mimir’s Well (7:57)

Total Time 42:27

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7433 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*