Newsfeed

Stellar Death: Explore new musical landscapes that aim to create a unique mood and narrative for each song.

Stellar Death – Sentient /Chapter 1)

Stellar Death is an effort to explore new musical landscapes that aim to create a unique mood and narrative for each song, while developing varied sonic textures within and across each track. Our ambition is to routinely release new material to provide listeners with frequent and differing examples of our musical inspiration at that time.

Stellar Death is an instrumental music project created by Scott Loose and Matt Kozar. The project name and initial music are inspired by astronomical/space themes.

Bravemusic presents a new instrumental EP entitled Sentient (Chapter 1) by Washington, DC-based Stellar Death.  This EP is the first part of a series of recordings that will ultimately culminate into a collection of songs based on a thematic exploration of consciousness within the universe. 

Sentient (Chapter 1) showcases aggressive musical energy but is tempered by more ambient/lush passages representing cosmic polarity and self-reflection.  Stellar Death leverage a plethora of influences, from old school death metal, modern post-rock, and various cinematic soundtracks to create a unique fusion of music that focuses on astronomical and philosophical themes. 

Sentient (Chapter 1)  was recorded during the winter of 2021/2022 at House Nine and mastered by Greg Schwan at The Oak Lodge.  Band photo by David Wright.

Matt Kozar: Guitars, Keys, Drum Programing

Scott Loose: Guitars, Bass, Keys, Drum Programing

Contributing Musicians:

Ben Kelly: Bass Guitar on I am

«Bravemusic presents a new instrumental EP entitled Sentient (Chapter 1) by Washington, DC-based Stellar Death. This EP is the first part of a series of recordings which will ultimately culminate into a collection of songs based on a thematic exploration of consciousness within the universe. Sentient (Chapter 1) showcases an aggressive musical energy, but is tempered by more ambient/lush passages representing cosmic polarity and self-reflection. Stellar Death leverage a plethora of influences, from old school death metal, modern post-rock, and various cinematic soundtracks to create a unique fusion of music that focuses on astronomical and philosophical themes».

Track-list:

1. Emergence 06:36

2. I Am 05:36

3. Capacity to Suffer 07:43

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*