Newsfeed

Sylvan Realm: Eclectic dark metal music pioneers.

Sylvan Realm - Waldeinsamkeit

Eclectic dark metal music pioneers Sylvan Realm is a band without boundaries or barriers in creating a higher caliber of otherworldly compositional soundscapes. an unique exquisite blend of dark intense music that sounds unlike anyone else. Rendering a refine sound,

Track listing Waldeinsamkeit by the band Sylvan Realm:

00:00:00 – Monumental Abandonment

00:07:26 – On the Wings of the Spiritual Dragon

00:08:44 – A Dirge for the Lost

00:15:44 –  Quietus

00:20:19 – Twilight Kingdom

00:28:36 – Waldeinsamkeit

Sylvan Realm was formed in 2010 in Maryland USA after Sylvan ended his blackened death metal project Reverie. Evan Madden ex Woe, ex Woods of Ypres was recruited for drums along with Jason Eckert from Aurora Borealis for bass while Sylvan wrote the songs on guitar along with the lyrics and artwork as well as musical concept. In 2011 the lodge of transcendence was recorded by the trio at Nightsky Studios with Ron Vento from Aurora Borealis as an engineer, mixing and mastering.

Sylvan Realm is rooted in post-black metal with elements of doom, neo-folk, death metal and dark rock. We wanted to really push the boundaries to creativity and writing music and not have to conform to one style while still writing cathartically dark music. The lodge of transcendence came out with a progressive post-black metal feel with dark rock and doom elements and was inspired by David Lynch’s Twin Peaks series.

In 2012 the trio once again went to Ron Vento’s Nightsky Studio to record Waldeinsamkeit. Due to many unforeseen circumstances with Sylvan’s life such as multiple moves, a career change, and completing a Master’s degree, the Waldeinsamkeit album was shelved until 2019. When the time was finally right to revisit Waldeinsamkeit Sylvan entered The Decibel Foundry Studio with Augustine Ortiz Jr. as an engineer and completed the album. Mell Dettmer mixed and mastered the album, she was chosen for her work with bands such as Wolves In The Throne Rroom and Sunno))).

Waldeinsamkeit is an emotionally cathartic album with a deep autumnal feeling to it that mixes in more dark rock and neo-folk along with dark metal and intricate guitar solos along with instrumental sections. Influences for Sylvan Realm are vast and many however some are important to mention such as old Anathema, old Katatonia, , Saturnus, Fen, the Morningside, Empyrium, Paradise Lost, and Tiamat, Black Sabbath, Edge Of Sanity, early In the woods.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7110 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*