Newsfeed

Il Giro Strano: Created a remarkably original style of Italian progressive rock music with jazz nuances!

Il Giro Strano - Il Pianeta Della Verità

The Planet Of Truth is in Italian Il Pianeta Della Verità and is an album from the Italian band Il Giro Strano, and the music is 88 minutes of retro prog.

Il Giro Strano explore the heavy depths of 70’s progressive rock getting into some pretty heavy moments. They improvised symphonic progressive songs with nice driven and sometimes experimental and a nice mixture of Hammond organ, heavy Il Pianeta Della  is for first time on vinyl and is another one of those prog gems. For the adventurous ears of people who dig 70’s prog, lovers open to Hammond organ experimenting, heavy flute prog.

The band hails from Savona and was a young six-piece band back then, and have member of locally established bands such as: One Way, Voodoo, Tramps and others. The band wasn`t able to release any album but they have music on various sources as tape and cassettes. This is now the sources for the album Il Planeta Della Verità.

Led by the powerful voice of Mirko Ostinet and featuring great sax and keyboard playing skills, il Giro Strano created a remarkably original style of Italian progressive rock music with jazz nuances, reminiscent of bands such as Flea, Rocky’s Filj, Procession, Ibis, New Trolls. All tracks have been digitized, equalized and mastered in order to obtain the best possible sound quality. They will be available as Double Vinyl with a fold-out cover with an original ’72 artwork by Armando Mancini, remarkable former Up & Down Studio artist, well known in the golden progressive rock era, for creating artwork for bands such as Quella Vecchia Locanda, Trip, Il Rovescio della Medaglia and many more.

Tracklist:

1. XIII Transistor (12:23)

2. Corridoio Nero (11:54)

3. Divina Commedia (13:48)

4. Vecchio Oldsea (9:21)

5. Il Pianeta Della Verità (7:19)

6. You’re Gonna Find (7:01)

7. Shadow Of A Dream (5:13)

8. Lo Strano Giro (2:53)

9. Sunshine! Sunshine! (3:32)

10. Trasmutazione, Pt. 1 (2:07)

11. Trasmutazione, Pt. 2 (3:14)

12. Il Calvario (2:13)

13. Since I’ve Been Lovin’ You (7:04)

Total Time 88:02

Line-up:

Delio Sismondo – Drums

Mario Pignata – Fender And Gibson Bass Guitars, Fender Telecaster Guitar

Valentino Vecchio – Gibson Les Paul Electric Guitar

Alessio Feltri – Hammond Organ, Farfisa Professional Piano

Mirko Ostinet – Lead Vocals

Mariano Maio – Tenor Saxophone, Alto Saxophone, Flute

Riccardo Gabutti – Bass

(Luglio 1971 – Marzo 1972)

Mirko Ostinet – voce

Mariano Maio – sax, flauto

Valentino Vecchio – chitarra

Alessio Feltri – tastiere

Mario Pignata – basso

Giovanni “Peo” Guazzotti – batteria

(Aprile – Ottobre 1972)

Mirko Ostinet – voce

Mariano Maio – sax, flauto

Valentino Vecchio – chitarra

Alessio Feltri – tastiere

Riccardo Gabutti – basso

Delio Sismondo – batteria

(Novembre 1972 – Aprile 1973)

Mirko Ostinet – voce

Mariano Maio – sax, flauto

Valentino Vecchio – chitarra

Alessio Feltri – tastiere

Mario Pignata – basso

Om Ulf Backstrøm (7110 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*