Newsfeed

Jan Rivera: With a play on words.

Jan Rivera – Fractional Lineage

Jan Rivera announces debut album and shares video for new single Fractional Lineage. Jan Rivera announces debut album Existential Paranoia and shares video for new single Fractional Lineage.


The new video features Aristocrats/O.R.k. drummer Marco Minnemann and bass guitar virtuoso Mohini Dey who has worked with Jordan Rudess and Jordan Richardson. Fractional Lineage is taken from Rivera’s upcoming debut album Existential Paranoia which will be released on October 14.
Rivera says, « This song was so much fun to make. I think you’ll be able to tell from the video alone! Shooting at a rooftop in Downtown LA at 6am, drones flying around, cracking jokes. That’s my idea of a fun time. Don’t worry, we only woke up about half of the city! »


.Alongside Minnemann and Dey, the album also includes appearances from Jordan Rudess (Dream Theater), Gary Husband (John Mclaughlin, Allan Holdsworth), Nili Brosh (Danny Elfman), and Chad Wackerman (Frank Zappa) among others.


«Existential Paranoia is a play on words. It’s simply a reflection of the times,” adds Rivera. “The high amount of noise in the world almost makes it feel like for many, paranoia is a direct result of existing… ».
«Using the word existential also makes reference to the fact that the space created the last few years has propelled introspection and sort of given fuel to the existential crisis. This is why many people have not returned to their previous jobs. They had a view into ‘the world that could be’ and decided to pursue it». The track Encounter feat. Nili Brosh,


Jan Rivera is a guitarist from Puerto Rico, graduate and former T.A. of Musicians Institute. He studied with Alex Machacek, Greg Howe, and Scott Henderson.


Authored the book Advanced Rhythmic Concepts for Guitar, #1 in category for best sellers in Amazon, receiving reviews by JazzTimes, Vintage Guitar and educators (Berklee, MI, Hal Leonard, Mel Bay)
Jan Rivera – Guitar (Entire Album)
Jordan Rudess – Keys (2,4)
Marco Minnemann – Drums (Entire Album)
Mixed and Mastered by TJ Helmerich in Los Angeles, CA
Composed, Arranged and Produced by Jan Rivera


About Ulf Backstrøm (7405 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*