Newsfeed

Hamilton de Hollanda: Brasiliansk magi

Foto: Matija Puzar

Siden konserthøsten ennå ikke har begynt, og festivalene fortsatt herjer nå på sensommeren, tenkte jeg å dekke en av disse. Denne uka er det faktisk to festivaler som foregår her i Oslo. Øya som for meg egentlig er totalt uinteressant, selv om de har noen metallband som fillers, som In Flames og Taake. Den jeg derimot har tenkt å dekke er Oslo Jazzfestival, og de bandene jeg tenkte å konsentrere meg om spiller stort sett fusjonsjazz.

I fjor dekket jeg festivalen for Hissig.no med tre konserter, deriblant Sun Ra og Tord Gustavsen. I år skal jeg prøve å få med meg dobbelt så mange, så hvis du liker jazz, så er det bare å følge med utover uka for konsertanmeldelser.

Den første artisten jeg drar og ser hører på denne mandagskvelden er brasilianske Hamilton de Hollanda og hans to medsammensvorne på bass og perkusjon, hvis musikk går under sjangeren «choro», som er en form for folkinfluert klagesang, og instrumentet han spiller på er en 10-strengs bandolim, som er en brasiliansk utgave av mandolinen.

For meg som ikke har kunnskap om «choro» fremstår musikken hans som en fusjon mellom hovedsakelig folk og jazz, med visse deler i musikken hentet fra klassisk gitartradisjon. Etter å ha lest meg opp om hva de spiller, står det at han tar innflytelse også fra Bossa Nova, men dette hører jeg ingenting av iløpet av den nesten to timer lange konserten.

Sangene som spilles dreier seg stort sett rundt Hollandas badolimspill, og det ser ut som de frammøtte koser seg med musikken de blir servert, der samspillet mellom musikerne og dynamikken de skaper, mer enn èn gang får publikum til å bryte ut i trampeklapp.

“mer enn èn gang får publikum til å bryte ut i trampeklapp”

Bortimot en time ut i konserten, går bassisten og perkusjonisten av scenen, og lar Hollanda trollbinde publikum med en halvtimes solospilling. I den siste delen av konserten, spiller alle sammen igjen, med en siste sang som har samba rytmer i seg, til ære for brasilianerne som har kommet for å støtte og nyte musikken til landsmannen sin.

Jeg synes Hollanda og band gjennomfører en solid konsert, og er du interessert i brasilianske folketoner, er dette en artist som absolutt bør sjekkes ut.

Lenker:
Hjemmeside

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*