Newsfeed

Ultima: SOFA 15 år

Plateselskapets SOFA holdt sin femten års jubileumsfeiring på Victoria, og det ble holdt to releasekonserter med Keith Rowe & John Tilbury, og Mural. Selskapet er kjent for sitt fokus på eksperimentell musikk, og har sluppet et femtitalls utgivelser siden starten i 2000.

I forbindelse med begge konsertene vises en videoinstallasjon av kunstneren Kjell Bjørgeengen, og består stort sett av støy i forskjellige farger og mønstre.

“Gitarist” Keith Row, som bruker gitaren som et lydinstrument, mer enn å faktisk spille på det, og pianist John Tilbury er godt kjente navn på den improvisatoriske scenen, og er kjent for deres arbeid med Cornelius Cardew sitt Scratch Orchestra.

Jeg er ganske ukjent med musikken deres, men har hørt en del om denne duoen gjennom presse, så da Tilburys piano kommer lette, atmosfæriske akkorder, og de første lydene fra Rowes gitar summer ut, tror jeg først at han skal understøtte pianoets klanger, men det tar ikke lange tiden før lyden av gitaren drastisk skifter uttrykk, og fra å støtte Tilbury lange toner, er han heller en motvekt til dette, med skarpe og tunge lyder.

Jeg synes at trass i Rowe sin skarphet, er det et svalt uttrykk duoen har, og jeg liker det jeg hører. De kommer med den fire-skivers lange utgivelsen «Enough Still Not To Know» den 2. oktober.

Det andre bandet som kommer med nytt trippel album er trioen Mural, som slipper live innspillingen «Tempo» av sin fire timer lange konsert som de gjorde i Rothko Chapel i Houston, Texas. De er ukjent for meg, men det jeg legger merke til iløpet av den rundt times lange konserten, er at de gir instrumentene sine en annen funksjon enn det den egentlig har. Som saksofonen som brukes som et slaginstrument, eller trommen, hvor den australske vindmakeren Jim Denley, blåser gjennom cymbaler til å omgjøre den til et blåseinstrument.

Jeg synes at begge konsertene ga meg noe jeg ikke hadde hørt før, og det virker som om plateselskapet er mer vitale enn noen sinne. Det ville vært gøy å hørt fler artisrter fra selskapet, så får jeg se om jeg har tid til å putte noen inn i rekken av gode prog rock og metall album jeg hører på for tiden.

Lenker:
Sofa

Om Jon Skjeseth (570 Artikler)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*