Newsfeed

Svart Kaos

Foto: Boris Danielsen

I dag stiller nederlandske Gnaw Their Tongues og britiske Dragged Into Sunlight på Pokalen, for bringe deres versjoner av svartmetallen tilbake til moderlandet. De kom inn på radaren min etterutgivelsen av split’en de ga ut sammen i november i fjor, og uten at jeg nødvendigvis sjekka ut den, tenkte jeg å få med begge to live, siden musikken de spiller, gjerne fungerer bedre i en live sammenheng.

Gnaw Their Tongues spiller en fusjon mellom svart metall og noise, noe som er en spennende kombinasjon, siden det er å kombinere to ekstremer innen metall og elektronisk musikk. Jeg var en «ivrig» noise lytter i begynnelsen av dette årtusenet, og jeg har fortsatt interesse for denne og tilsvarende musikkformer, og administerer en facebook side som heter Noise Music, for de som har lyst til å sjekke ut denne sjelløse musikken.

Med en begynnende intro hvor man drar inn vers fra bibelen, er det ikke vanskelig å skjønne at bandet videreformider den anti-kristne tradisjonen i svartmetall. De er en trio bestående av to menn og kvinne, hvorav han ene bruker bass, hvis lyd er så prosessert til tider at den snarere høres ut som gitar, og det er også bassisten som står for brorparten av vokalen. De to andre står på en pc, og så vidt jeg kan se, noen elektroniske duppedingser.

Fra bassen og elektronikken setter inn, får de øregangene mine til å riste voldsomt, men som det er med voldsomt bass, balsamerer de lavfrekvente lydene kropp og sjel. De har et veldig dvelende, nesten gjørmete lydbilde, som om musikken kommer rett fra grava, men selv om det er sortsvart, kan man ane en bakenforliggende lyshet, i form av, overraskende nok, new-wave og forvrengte kirkeorgler, og helt i slutten av settet også industrielle, symfoniske og filmatiske innhogg i lydbildet. Jeg liker helt klart det jeg ser og hører, og synes de klarer blande svartmetallen sin og noisen på en fornuftig måte.

Før neste band går på, fyller de konsertlokalet på Pokalen med røyk, sånn at jeg knapt klarer å se om det står noen på scenen fra der jeg står. Dragged Into Sunlight starter settet sitt med en noisy begynnelse med fanfarer, før første sang begynner, og det føles ut som et tog kommer farende mot deg. Litt spesielt er det at bandet kun viser rygg gjennom hele konserten, utenom når de growler, og jeg får som alltid, når band gjør konsertene sine på denne måten, følelse av «bandøvning». Det eneste som gir litt bevegelse, er de kjappe lysflashene som settes på med jevne mellomrom utover settet deres.

De spiller tradisjonell svartmetall med lite melodi, men kjapt og brutalt, med noen av de instrumentale partiene som mer dvelende, og fungerer som en effekt mot resten av lydbildet deres. Jeg kan vel ikke si at konserten deres rører meg på samme første band, og med den sceneopptredenen de gjør, er de ikke et band jeg nødvendigvis ville sett igjen med det første.

Lenker:
Dragged Into Sunlight
Gnaw Their Tongues

Om Jon Skjeseth (570 Artikler)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*