Newsfeed

Art-rockens pionerer gjester tigerstaden

Skribent & Foto: Arash Taheri

Så straks jeg oppdaget at Laibach skulle holde konsert på parkteateret så visste jeg at dette er en konsert jeg skal få med meg som fotograf og som skribent. Laibach er et bandnavn som jeg har vokst opp med og hørt mine to eldre brødre snakke om, men jeg har aldri helt satt meg i deres musikk. Har tidligere lest at bandet er pioner innen industriell sjangeren men samtidig så er de veldig mystiske og medieskye. Jeg ser fram til å oppleve hva Laibach har å by etter 35 år i musikk bransjen.

Laibach ble dannet i 1980 i Trbovlje Slovania tidligere kalt Yugoslavia. Musikken svever i sjangere som industriell rock, art-rock og avant-garde. Deres visuelle stil har alltid vært provokativ, militant og til tider blitt beskyldt for å være ny nazister. Fleste parten av deres tekster er på tysk og de har brukt både nazi tyske symboler og nazi uniformer på deres konserter, musikk videoer og band promo bilder. Men de har aldri vært nazi tilhengere ifølge dem selv. De har brukt disse virkemidlene kun fordi det er tabu og fordi de ønsker å provosere. Provokasjon og skape oppmerksomhet har alltid vært viktig for Laibach.

Det var ingen oppvarmings på Parkteateret. Men de hadde musikk i salen som var blanding av Wagner og minimalistisk elektronika. Valget av musikken må ha vært av bandet selv tenker jeg. Parkteateret er ikke så stort og det blir fort helt fullt. Vi blir opplyst at bandet spiller 2 sett med 15min pause i mellom. Kun lov å fotografere de første 10min av første set og andre set, med 15 min pause. Bandet går på akkurat på minuttet kl 20:00.
Første sang varer i 25min og de servere sin versjon av Edvard Griegs uferdige opera Olav Trygvasson. En blanding av dyster synth med klassisk musikk. Jeg opplever denne starten som meget sært, tregt men fengende og det virker som publikum liker dette og blir fort revet med. Det er skuffende at det er for mørkt å kunne få fotografert. Jeg hadde håpet på en mer tung industriell start siden det er det jeg forbinder meg med Laibach. Men å være vitne til Laibach sin elektroniske sære versjon av Olav Tryggvason var aldeles mektig og annerledes enn det jeg har opplevd tidligere. De sang noen partier på norsk med strofer ¨ja, vi elsker¨.
_DSC0994

Låtene Smrt Zs Smty, Now You Will Pay, The Great Divide og Eurovision er neste på setlisten og disse låter som det jeg forbinder meg om Laibach. Tung industriell harde beats med melodiøse synth partier og intense støy sekvenser hvor det hamres febrilsk på tangentene på synthen. Lydbildet frontes vokalt med korte setninger på tysk som låter mørkt og autoritært. Laibach har garantert vært en stor inspirasjonskilde Rammstein. Fantastisk stemning og mottakelse i salen. Låta Now You will Pay kommer jeg ikke til å glemme med det første! Bassen i beaten er beinhard og brutal og får brystkassa til å sprette og dansefoten til å vrikke. ¨Barbarians are coming from the east¨ brøles utover salen og publikum er fullstendig revet med. Med The Great Divide tar musikken en mer østlig retning. Intensiviteten går ned men det blir mer melodisk nå og her får vi servert tunge men rolige beats med engelske tekster og koran strofer i refrengene.

_DSC1009

Konserten imponerer meg både på lydkvalitet og bandets opptreden på scenen. Det er en slags religiøst stemning i salen og klientellet i salen virker som en gjeng blodfan, en blanding av eksentriske kunstnere, pensjonerte pønkere, gotikere og metalhoder.

Lydkvaliteten er upåklagelig og det låter som man hører på en album. Selv med 2 hoved vokaler og 2 backing vokaler samt trommesett og synth beats så høres alle veldig definert ut.
Sterke politiske tekster i låtene samsvarer de forstyrrende angst aktige videoer som vises i bakgrunnen. Setlisten varierer fra både rolige låter og noen mer upbeat. Men del 2 av konserten inneholder noen få gode gamle slagere samt flere låter fra deres siste skive. Jeg får inntrykk at deres siste materiale heller mer mot elektronika enn industriell men samtidig så er det veldig fengende.

Valget av Parkteateret for denne konserten var helt perfekt. Det er intimt her og det er helt utsolgt. Jeg tror neppe Laibach hadde fylt hele Rockefeller og synes scenen her passer bandet bedre enn John Dee.

_DSC6977

Denne fantastiske konsert opplevelsen påminner oss hvorfor Laibach har alltid blitt kalt pionerer innen industriell sjangeren. Bandet serverer Oslo folket en meget mektig og autoritær oppvisning hvor alt fra lydbildet samsvarer perfekt med de visuelle kunstneriske videoene som vises i bakgrunnen med bandets opptreden på scenen. Musikken er aldeles fengende og med mange lag på både de rolige og de tunge låtene. Vi får også servert store doser videoer fra filmen Iron Sky, hvor Laibach står bak filmmusikken. Denne konserten beviser oss at Laibach fremdeles etter 35 år i bransjen er og kommer alltid til å være pioner innen industriell og art-rock. Dette var rett og slett en mektig kunstnerisk musikalsk oppvisning. Etter konserten viser de oss på stor skjerm en trailer for dokumentar filmen om deres kontroversielle turne Laibach`s Liberation Day Tour fra august 2015 i Pyongyang Nord Korea. Dette eventet er for å feire 70års jubileum fra løsrivelse fra japansk kolonisasjon og etableringen av Nord Koreas stat. Konserten stimulerte meg såpass mye at jeg gleder meg til å gå gjennom spotify for å utforske det verket Laibach har produsert i 35 år.

Lenker:
Facebook

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*