Newsfeed

Psykedelisk berg og dalbane

Foto: Toril Bakke

Min andre konsert under Oslo Jazzfestival står Jaga Jazzist for. Horntveth-familien med venner har holdt det gående i over tjue år med electrojazzen og blåserrekka si, og fusjonerte fra starten så mange ulike stiler og uttrykk inn i musikken sin, at de fra debuten, «A Livingroom Hush», framsto som et originallydende band.

Før de drar i gang showet, viser de en kort dukkefilm satt til musikk fra bandet selv. Det er en naiv liten sak om en ung mann i et moderne multikulturalistisk eventyr. Scenen i dag er satt til et psykedelisk bakteppe i svart og hvitt, med drøssevis av fargerike lysstenger plassert rundt overalt. Fra jeg hørte mye på Jaga Jazzist, fram til «What We Must» i 2005, hadde de en mer markert førstestemme i den instrumentale musikken sin, som jeg syns de har tonet ned, selv om den kommer fram på eldre materiale.

Musikken tar mye inflytelse, ikke bare musikkmessig, men også lysmessig, fra det sene seksti- og det tidlige syttitall. Med de spreke fargene som sparkes ned fra taket, i samspill med lyset på scenen, og musikken, forvandles konserten til et sirkus når bandet spiller de mer upbeat låtene sine. Det er en real syretripp, hvor de drar inn elementer fra space og drone, til en drivende, dubba groove. I de roligere, og særere, låtene, blir stemningen mer hypnotiserende og drømmeaktig, hvor de gjerne strekker glitchy pling plong lyder ut av kontekst, men drar de inn i igjen til klimakset.

Jeg syns bandet holder en knakende god konsert i marmorsalen på Oslos nye konsertsted, Sentralen. Materialet de spiller er både nytt, og variasjoner av gamle sanger i ny drakt, og sceneshowet deres står det helt klart respekt av.

Lenker:
Jaga Jazzist
Oslo Jazzfestival

Om Jon Skjeseth (570 Artikler)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*