Newsfeed

Terry Riley & KORK: Avslutter Ultima

Ultimafestivalen 2016 / Andreas Turau

Avslutningskonserten under Ultima er det den amerikanske minimalisten Terry Riley som står for, sammen med Kringkastingsorkesteret på Rockefeller, og hans verk «In C», som er blitt beskrevet som et nøkkelverk innen minimalisme.

Som forband stiller komponisten selv på piano sammen med sønnen sin, gitarist Gyan Riley. Gyan som først bruker elektrisk gitar, spiller forferdelig mange feil under første låt, så mange at jeg kommer ut av tellinga. Noe som er rart, ettersom det virker som han er godt vant på en scene. Det først når han bruker klassisk gitar at teknikken hans kommer i orden. Det er ikke noe spektakulært over disse to, der musikken er en blanding av samtidsmusikk, jazz og folk, hvor Riley synger på engelsk, og så vidt jeg kan skjønne på hebraisk.

terryriley2

Hovedverk i dag, «In C», som Riley komponerte i 1964, består av femtitre korte musikalske deler, hvor musikerne selv bestemmer hvilken del de skal spille. Av det jeg hører, spilles det egentlig bare tre toner opp, ned, eller opp og ned, så sånt sett er det relativt enkelt. Men med rundt femti musikere, som blir det straks litt mer komplisert.

Jeg syns Riley og KORK holder en veldig god konsert, og det første gang jeg opplever mannen på en scene. «In C» blir stadig trukket fram som en av de viktigste verkene på den minimalistiske scenen, så å oppleve den med hovedpersonen på piano er noen pluss ekstra i boka mi.

Lenker:
Ultima

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*