Newsfeed

Vinterlig vikingferd i vårsola

På John Dee i dag står de to finske metalbandene Wolfheart og Insomnium, og er en konsert jeg har sett fram til siden den ble annonsert. For de som har fulgt med på årsbestelistene mine for de siste årene, vet at Insomniums to siste har inntatt førsteplassene for sine respektive år.

Wolfheart har den ferske skiva Tyhjyys under beltet, utgitt i begynnelsen av mars, og som hovedbandet i dag spiller også disse melodisk dødsmetal, men med tydeligere folkelementer i musikken sin. Bandet ble dannet i 2013, og har Tuomas Saukkonen, kjent fra band som Before the Dawn og Black Sun Aeon.

Jeg synes lyden under settet deres blir veldig basstung, og det er vanskelig å høre hva gitaristene spiller, men jeg syns bandet gjør en god jobb, og frir til publikum i det svette lokalet John Dee er denne fredagskvelden, med harde, uptempo låter som tvinger fram den kollektive hodenikkingen.

Insomnium har satt av første del av konserten sin til å spille gjennom hele konseptalbumet Winter’s gate, som er den siste skiva di ga ut. Det er en sammenhengende låt i sju deler som varer i førti minutter, som bygger på novellen Talven Portti av den finske forfatteren Niilo Sevänen. Den handler om en gruppe vikinger som starter en reise mot en fabelsk øy vest for Irland, rett før vinteren setter inn.

Den første delen bærer preg av Wolfhearts basstunge sound, men når bandet skifter til et mer atmosfærisk lydbilde i overgangen til låtas andre del, forsvinner ethvert fnugg av dårlig lyd. De klarer å dra fram melodiene i musikken på en god måte, og gitarist Markus Vanhalas mange solopartier kan høres glassklart, og han drar de uten mange feilene.

At finske band som Insomnium og Amorphis ikke klarer å fylle Rockefeller og Vulkan er trist, og noe av grunnen kan nok skyldes det norske fokuset på svartmetalen gjennom nittitallet mot Finlands hang mot den folkelige dødsmetalen.

Bandet gjennomfører Winter’s Gate på en fabelaktig måte, og drar en del sanger fra Shadows of the Dying Sun, og et par eldre låter. Helt klart en gjennomført konsert fra Insomnium denne maidagen.

Lenker:
Insomnium
Wolfheart

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

1 Comment on Vinterlig vikingferd i vårsola

  1. Mon tro hvem den mystiske finske forfatteren Niilo Sevänen er.. 😉 Konge konsert! Det var så bra fremført at jeg til tider lurte på om det var playback – vokal, trommer og gitar var prima.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*