Newsfeed

In Vain: Starter Europa-turneen sin på Krøsset.

Foto: Simon Brendhagen Jensen

In Vain kom nylig ut med sin fjerde fullengder, Currents, og stiller fredag opp på Krøsset i Oslo med forbandene Vingulmork og Sturmgeist. Dette er den første konserten på Europa-turneen sin, som starter for fullt neste dag som forband for israelske Orphaned Land i Willemenn, Nederland.

I forkant av settet deres fikk jeg en hyggelig prat med gitarist Johnar Håland og vokalist Sindre Nedland, og jeg lurte først og fremst på hvorfor det hadde tatt så lang tid å gi ut nytt materiale fra deres forrige utgivelse, den knallgode Ænigma fra 2013. Håland forteller at de gjorde to Europa-turneer i etterkant av denne, med blant annet Solefald, deretter tok studier og bytting av jobb mye tid. Så det tok noen år før Håland begynte å skrive nytt materiale, der førproduksjon og selve produksjon av plata tok tid, og det å få magikeren Jens Bogren til å finne tid i kalenderen sin til å legge sin signatur på plata.

De starter settet sitt i dag med Ænigmas førstespor, Against the Grain. Man hører at det er noe lydproblemer gjennom hele settet, men det entusiastiske publikumet på Krøsset ser ikke ut til å bry seg, men er fornøyde med at bandet endelig er ute med ny skive og har startet turneen sin. Det begynner å bli en god stund siden jeg hørte på Ænigma, men når de begynner med den særegne koringen sin, faller ting fort på plass. De fortsetter med En Forgangen Tid (Times for Yore part II) fra Currents, og fansen deres reagerer veldig godt til In Vains nye låter.

Når jeg spør dem om hvorfor de valgte temaet om generasjonsskifte og tidsstrømningene i dagens verden for Currents, forteller de at dette ikke var noe som var planlagt, men de synes tekstene de hadde skrevet passet ganske godt for dette temaet. De fortsetter settet sitt med October’s Monody, fra deres første fullengder, og Captivating Solitude fra oppfølgeralbumet Mantra som ble utgitt i 2010. De forteller at prøver ut en del sanger denne kvelden, og hva som fungerer best i live-sammenheng, og for min del er det de to siste skivenes låter som jeg har best i minnet, selv om jeg tror blodfansen av bandet synes at spor fra deres antatt beste album, The Latter Rain, er en selvfølge å inkludere i settet.

En av de tingene jeg reagerte på når Currents ble gitt ut var lengden på skiva, som knapt runder noen-og-førti minutter. De forteller at de har prøvd å tilpasse albumet til hvordan lyttere i dag bruker mindre tid per album, og ønsket en mer kompakt utgivelse. De gir også ut en deluxe-utgave av Currents som inkluderer to lengre låter, og har en mer «normal» LP-lengde, og er tilpasset deres mest ihuga tilhengere. De fortsetter med Origin og As the Black Horde Storms, og avslutter settet med Ænigmas Image of Time.

Det første ekstra-numrene i dag er Soul Seeker, og når jeg spør om hvordan de fikk Matt Heafy fra Trivium til å bidra på vokalist-siden på denne låten, forteller de at han ble fan av bandet etter at Ænigma ble gitt ut, og de har hatt jevnlig kontakt med ham siden da. Konsertens siste låt blir The Titan fra The Latter Rain. Utover de nevnte lydproblemene, syns jeg bandet gjør en god konsert, og gir mye av seg selv til publikummet som har stilt opp denne fredagskvelden.

Facebook

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*