Newsfeed

RanestRane: Crazy ideas

RanestRane – A Space Odyssey Final Part - Starchild

A band that proably have gone under radar for many progheads is Italian Ranestrane? It’s too bad for the band offer a lot of exciting music. Now the 5th album A Space Odyssey Final Part – Starchild by, and their 3rd and last in their A Space Odyssey-trilogy of . The new record features guest’s musicians Steve Hogarth and Steve Rothery, both from Marillion.

RanestRane gets high marks for the entire A Space Odyssey trilogy, and for this part in the trilogy. They took an album concept that is unbelievably hard to pull off, and did it, with songs bursting with melody and memorable moments. The band are all outstanding players in their own right. Daniele Pomo is a much better lead vocalist than most drummer/vocalists one tends to hear, but it’s a shame he’s stuck behind the kit when they play live. It’s tempting to give the album’s originality top scores, because what a crazy idea this was and how many years it took to pull it off successfully.

And the production value is quite good. It’s not the best-sounding album you’ll ever hear, but crank it up on a solid sound system, and you’ll be quite pleased. There are space-age arpeggio keyboards aplenty, heavy driving rock sessions evoking the panic of certain moments in the film, and quiet, somber acoustic guitar moments which make the listener ponder how alone we are, or are we, in infinite space. All the while, we are led along on the journey by Daniele Pomo‘s soulful and heartfelt vocals, and despite things being lost in translation, at least Italian is a beautiful language, and sung with great beauty. The acoustic vocal duet in Stargate, for example, being one of the most poignant moments of the trilogy.

RanestRane is an Italian prog band from Rome that was formed in 1996. The aim of the musicians involved in this project was to compose and perform a rock-opera, so they chose a famous Werner Herzog’s film, Nosferatu The Vampyre, and commented it with music and original lyrics. They started their live activity in 2000 and conceived their shows as a cineconcerto, with the images of the Herzog’s film flowing in the background. In 2006 they released their rock-opera on a self-produced studio album, a double CD called Nosferatu il Vampiro.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6851 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*