Newsfeed

Karmamoi: Grenfell Tower disaster

Karmamoi – The Day Is Done

The Italian band Karmamoi will release The Day Is Done on November 30th, . The album has been inspired by many of the moving stories that emerged from the Grenfell Tower disaster in London on 14th June 2017. This is combined with the band’s usual intense and powerful progressive rock. The new album is Karmamoi`s fourth album and when the Grenfell Tower fire in London took place the writing of the album was already well advanced. 89 people died in the burning of that London skyscraper and among the many stories, the musicians’ in Karmamoi were deeply struck by that of two Syrian boys, Omar and Mohammed, who fled from Syria in the war, finding refuge and a new life in Britain. Mohammed died in the fire and his brother was unable to help him.

Daniele Giovannioni plays drum and keyboards and he also sings in the Karmamoi music project, he says,

«This typified my feeling of discomfort with the world. Many of us humans are on the run and living in fear of not being accepted. The two Syrian boys typified this feeling of unease. The terror in the eyes of the survivors of the fire was the same as that of the survivors of a bombing or an attack. Certainly those who suffer such a bombing know that it is possible there will be another, while those who are victims of a fires can hope that such a thing will never to be repeated, but the desire to escape is the same for everyone».

The band decided to tell the story of Omar and Mohammed as example of millions of other stories of life and pain, which led to the decision to give the album a concept. The Day Is Done is dedicated to them, to all the victims of the fire of the Grenfell Tower, to all the people fleeing from wars and hunger and to all the people looking for a normal, peaceful life. On the record there are many guest artists.  Colin Edwin from Porcupine Tree plays bass, and Geoff Leigh from Steven Wilson band plays flute. Sara Rinaldi is the lead singer, and in addition there are many real good Italian musicians playing on the record.

The Day Is Done is a story that accompanies the listener through the lucid madness of a reality that we often do not want to see. It is a raw portrait, which via composition, sound and lyrics makes us aware of who we are and what we probably would not want to be.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*