Newsfeed

Sadist: Hitchcock masterpieces 

Sadist  - Spellbound

The band Sadist have released seven albums and now number eight Speelbound is soon ready to be released. Spellbound is centered on the life and work of influential filmmaker Alfred Hitchcock. Each of the 11 songs included in the album traces the plot of a Hitchcock movie, including masterpieces such as Frenzy, Notorius, The Birds and of course Psycho, all  with a very distinctive Sadist twist that make them stand out.  Musically, Spellbound is one the band’s heaviest and darkest albums to  date, but the progressive and death metal influences that fans of the  band have learned to love are still intact.

Sadist is an Italian progressive death metal act that was formed in 1991 but they have a hiatus between 2000-2005. The band´s first release was the Black Screams demo (1991). The demo was re-released as the Black Screams EP in September 1991 by the Obscure Plasma Records and sold 2500 copies worldwide. The EP was re-released again in 1992 by Wild Rags Records. After touring locally in Italy the band toured in both France and Portugal during 1992 and early in 1993.

Sadist`s debut album Above The Light (1993) was released through Nosferatu Records. The band signed a two album deal with the record company. A couple of lineup changes occur as vocalist/ bassist Andy leaves the band and new bassist Chicco and new vocalist Zanna enters. The band tours France and The Netherlands in support of the Above The Light album in late 1993. In 1994 Sadist supports Carcass on the Italian dates on the Heartwork tour. In May of 1995 Sadist enters the studio to record the follow up album called Tribe.

Tribe is released in February of 1996 and is considered the bands most progressive album to date. In 1997 Sadist is signed to Displeased Records and release the more brutal yet still progressive death metal album Crust. Before the release of the album drummer Oinos leaves the band, and is replaced by new drummer Alessio. In 1998 Sadist performs on the Wacken Open Air festival in Germany (considered the biggest festival in Europe) as the first Italian band ever.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7405 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*