Newsfeed

Celeste: Awesome flute

Celeste - Il Risveglio Del Principe

Il Risveglio Del Principe is the fourth album from the Italian band Celeste. Here are a rough mix of the song Qual Fior Di Lotonot and not the final definitive version.

https://www.youtube.com/watch?v=WkXSjKE3U74

Il Risveglio Del Principe is translated to English The Prince’s Awakening and fits well with Celeste’s somewhat romantic and pastoral music. The new album will be released late in January. Celeste is a very rare band and the music is often with very much virtuosity or intricate compositions, rather, by melodic lines and dramatic passages. PFM could be underlined as a strong influence.

https://www.youtube.com/watch?v=JKRNRwXQQCA

The band is from San Remo. Celeste were active between 1972 and 1977 and reformed in 2016.  The band has a complicated history involving 3 other bands and musicians all interconnected. Lenardo Lagorio from the legendary band Museo Rosenbach is one of the Celeste’s founders. Lagoria does not participate on Il Risveglio Del Principe.

https://www.youtube.com/watch?v=WkXSjKE3U74&list=PLF1k8nuGOOYCdMMYhOMtG8vTkhUSmppIH

Lagorio was also a member of Il Sistema along with Ciro Perrino who is also one of Celeste’s founders, and Mellow Mecords co-founder. Perrino is on the other hand is very central on the new album. An album with eleven musicians and four guest musicians.

In addition Perrino was also a member of St. Tropez along with Giorgio Battaglia who is also one of Celeste’s founders. Celeste’s first album is made in the style of early King Crimson’s mellow, acoustic tracks and may also bring to mind PFM’s Per Un Amico. It is considered one of the classics of pastoral, early Italian progressive rock. With its majestic Mellotron passages and restrained power, Principe Di Un Giorno” (aka”Celeste) is one of the best so called pastoral albums in progressive rock, along with Genesis’s Trespass and PFM’s Per Un Amico.

The second album is more fusion-style music. Il Risveglio Del Principe is financed by crowdfunding. The album offer a quality item at sound level with mixing and mastering done by a professional. The new record has plenty of Mellotron and some real nice and beautiful contribution from violinist Sergio Caputo. In particular, I advise you to listen to the flute of Marco Moro. Awesome in fact.

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*