Newsfeed

Seven Steps To The Green Door: Intriguing storyline

Seven Steps To The Green Door – TheLie?

TheLie? is the new record from Seven Steps To The Green Door and with good tradition there is many guest musicians. The new album is the fifth from SSTTGD, and once again proving that they are among the most innovative and creative bands in the genre. This time the band cooperate with George Andrade. The band was able to convince and win over a lyricist for the concept, who developed a compelling lyric book, with stirring and disturbing lyrics, out of Thoralf Koss’ story. To match the intriguing story line, some outstanding members of the prog rock scene were ensemble to take on the roles of the characters and to perform the instrumental parts.

Seven Steps To The Green Door was formed by keyboardist and saxophonist Marek Arnold from Toxic Smile, UPF, Flaming Row, Cyril and drummer Ulf Reinhardt. They released their debut album The Puzzle in 2006, a production that saw them awarded much credits.

Their second album Step In 2 My World was released in two years later, a production where the band explored more in depth the use of poly-rhythmic sounds, complex vocal harmonies and jazz-oriented instrument details in their compositions. But also an album with room for compelling compositions with more of a ballad-oriented expression.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*