Newsfeed

Othuum: With gloomy mood

Othuum – Astral Horor

SONY DSC

Germany’s Othuum presents their debut full-length, The Astral Horror. The album is a doom metal effort with elements from classical metal and influenced by the works of H.P. Lovecraft, which is reflected in the overall concept of the album, including the titles, the layout and even the band’s name.With The Astral Horror, the band’s message is very simple, to create music they all enjoy listening to. To be artistically active without the need to preach anything and without portraying a deeper message. If anything, The Astral Horror is an invite to all the listeners to become aware of one’s own insignificance and uselessness in the face of the immensity and complexity of the whole universe and what lies beyond. The track Anti-Cosmic Good,

Othuum was initially founded in 2016 as a nameless project. Already existing song ideas were worked out relatively quickly in cooperation with all members to finished songs and compositionally refined over time. At first the name Void was agreed upon. Two live appearances under this name were completed before the band concentrated on recording the songs in autumn 2017. Meanwhile the name changed to Othuum and they deliver a gloomy mood. The style can be called doom, especially because of the moderate tempo, although elements of classical metal have certainly left their mark. The track Curse Of Darkness,

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7178 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*