Newsfeed

Luca Zabbini: Desire to forge a new musical identity for himself…..

Luca Zabbini - One

Today Permafrost inform you about the release of One, the brand new album of Luca Zabbini, Barock Project’s mastermind.

«If I were an actor and had to play the same roles over and over, I would soon grow tired and cease to evolve. The exact same thing holds true for music».

The new album One arises from Luca Zabbini’s desire to forge a new musical identity for himself and showcase a different musical approach removed from the tropes of progressive rock and Barock Project. Luca runs the full gamut with these compositions, from folk to brit rock, from swing to fully orchestral compositions, some of which inappropriate for Barock Project. The track What`s Left Of Me,

With the band on hiatus, the first lockdown proved to be the best moment to rework these compositions and give them a definitive form. Thus, One was born, an extremely melodic album written entirely on acoustic guitar and intended solely for Luca’s voice. The track No One There,

Zabbini played all the instruments, engineered the recording, handled the mix and mastering, leaving the lyrics to Antonio De Sarno and Giorgio Franceschetti who, once again, helped make the album a unique musical experience.

The track Karlsrue Rain,

Featuring folk, pop, and symphonic elements, there are so many genres contained on this album that this may just be a truly progressive work, unless, of course, progressive means Barock Project, in which case, this is something else altogether.

Luca Zabbini, pianist, keyboard player and composer, founded Barock Project in 2003 with the aim of creating a bridge between classical music, in particular baroque music, and rock music with a touch of jazz harmonization, supported by a pop structure, hoping to update the much-loved progressive rock genre of the ‘70s.

With Barock Project he has released Misteriose Voci (2007), Rebus (2009), Coffee in Neukölln (2012), Skyline (2015), Vivo (2016), Detachment (2017) and Seven Seas (2019) on the Aereostella label. February 2021 saw the release of The box set which collects all six remastered albums.

The musician has finally released his first solo album: One. The eleven tracks on the cd successfully combine music and melody and are centered around Luca’s voice like a tailor-made suit. One has Luca Zabbini playing all the instruments, engineering the recording and handling the mix and mastering, with lyrics by Antonio De Sarno and Giorgio Franceschetti.

Link:
Homepage

Om Ulf Backstrøm (6868 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*