Newsfeed

Ape Shifter: Celebrate Bette Davis……

Ape Shifter - Betty Davis

With two full-length albums under their belt, Germany´s heavy progressive riff-rock outfit Ape Shifter are stepping into the virtual age by releasing their first digital single. To celebrate her 76th birthday on July 26, 2021; Ape Shifter are digitally releasing their new track Betty Davis. Inspired by the legend herself, Ape Shifter enlisted D.C. go-go, rock, and funk drummer (and ex-Sorry About Your Daughter drummer!) Tony Mcghee to lay down the groove on this single celebrating the Queen of Funk while Ape Shifter drummer Kurty Münch took a sabbatical for the year.

«Ever since first hearing Betty Davis´s album Nasty Gal, I´ve wanted to write a track that digs into the nitty-gritty depths of the funk and rock fusion», says guitarist Jeff Aug about the track.

Ape Shifter has been ripping it up in Europe over the last 5 years playing festivals, headline shows, and as support for acts such as Loudness, The Skull, Chris Slade Timeline, and Chris Haskett (Rollins Band).

Ape Shifter was formed in 2015 by Sorry About Your Daughter guitarist Jeff Aug, a cool underground guitarist who has been living at the foothills of the Alps in Southern Germany for the last 20+ years. Born in D.C. and raised in Laurel, Maryland, Aug has toured with Allan Holdsworth, Soft Machine, Stu Hamm, Greg Howe, Alex Skolnick, Carl Verheyen, Johnny A., Albert Lee, and has performed shows with Jawbox, Shudder To Think, and Ice-T & Bodycount with his old band Sorry About Your Daughter.

He’s worked with John Stabb from Government Issue, has been touring and recording with Anne Clark for the last 18+ years, and has been touring and releasing albums as a solo guitarist for the last 30+ years. Jeff Aug can also be heard on the Atari Teenage Riot album Is This Hyperreal? (Dim Mak Records / Digital Hardcore Records). He has also set the world record for the most concerts performed in different countries in 24 hours twice (2009, 2012), has been featured on NPR´s show Morning Edition, and has had a #1 selling album on iTunes Acoustic Music Charts in the U.S.

Betty Davis – line-up:

Jeff Aug: guitar

Florian Walter: bass

Tony Mcghee: drumser

Link:
Homepage

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*