Newsfeed

Arctic Plateau: With a compendium of lost love, missed opportunity.

Arctic Plateau – Songs Of Shame

Arctic Plateau is a Rome-based post-indie rock/shoegaze band formed in June 2006 by the composer and lyricist Gianluca Divirgilio. Arctic Plateau have recently revealed a music video for a brand new track off their third album Songs Of Shame, which is set for release on December 3rd via Shunu Records. The track Saturn Girl,

The title track Song Of Shame is the second single extracted from Arctic Plateau’s brand new album Songs Of Shame, to be released via Shunu Records on December 3rd 2021.

Emerging from an eight-year hiatus, songwriter Gianluca Divirgilio brings his darkest and most introspective thoughts to light with Arctic Plateau’s Songs Of Shame. Recorded by Fabio Fraschini at PlayRec Studio, mixed and produced by Gianluca Divirgilio at Arctic Plateau Studio, the follow-up to 2012’s second effort, The Enemy Inside, is an album of intimate and powerful performances that serve as the first steps toward a healing that has been decades in the making.

A series of impressions drawn from Divirgilio’s own experiences in the time since the band’s last release The Enemy Inside, this record is a compendium of lost love, missed opportunity, crestfallen remorse, and lasting trauma, self-inflicted and otherwise. It is a deeply personal record that often points its finger at the mirror and winces as it’s reflected back. But in its complex self-exploration it also gains life as a living document affording the artist an opportunity to turn the page, and by accord provides its audience safe space to look to the darkness within, feel the emotion freely, and eventually discover a path through.

Formed by Gianluca Divirgilio in 2006, Arctic Plateau is a post-rock and shoegaze project from Rome, Italy. Having signed to Prophecy Productions in 2008, Divirgilio recorded his first studio album On A Sad Sunny Day in 2009, followed by a split-release with Les Discrets in 2011. 2012 saw the release of his second full-length, The Enemy Inside, which allowed him to open for Anathema on their Italian tour.

The newest record called Songs Of Shame will be released in late 2021 by Shunu Records, and distributed by Season Of Mist.

Discography:

– On a Sad Sunny Day (2009)

– Split EP w/ Les Discrets (2011)

– The Enemy Inside (2012

Track list:

1. Song of Shame 04:58

2. Saturn Girl 04:56

3. No Need to Understand You

4. Dark Rising Sun

5. We’re Never Falling Down

6. The Bat

7. L’Arsenale

8. Venezia

9. One Way Street

10. Red Flowers

11. Chlorine (Bonus Track)

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7409 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*