Newsfeed

Abacus: With prog and ancient calculating tool.

Abacus - Highland Warrior

Abacus is a very old, but also very good band. They were founded in 1971 and with 4 albums by Polydor (1971 – 1974), the band split of the subject of future musical directions. Back in 1980 with an EMI deal, but were forced by their publishing house to write German words for their next production. So they split again in 1983 after having done just one single in English. Another victim of the changing music scene not so very kind to prog bands. In 1997 Abacus met again to do some unpublished songs for their 5th album Fire Behind Bars.

 Now the band is back with their eight album Highland Warrior, and again they deliver a good record. The music is inspired by Genesis, Greensland and Pink Floyd, and Abacus offers now a modern and attractive corossover prog.

The name Abacus is based on the ancient calculating tool Abacus. The band, founded in Hamm/Westphalia (Germany) in 1971, had their breakthrough at the Germersheim Rock Festival in 1972.

Tracklist:

1. Into My Life (7:15)

2. Now You Are Gone (5:58)

3. Rule the World (8:16)

– Robert the Bruce:

4. Highland Warrior, Pt. 1 (4:57)

5. Highland Warrior, Pt. 2 (12:43)

– i. My War Is Over Now (8:20)

– ii. Lay Down Your Sword (4:23)

6. Highland Warrior, Pt. 3 (12:21)

– i. The Voice (2:50)

– ii. On My Way Home (5:57)

– iii. Shelter (3:34)

Total Time 51:30

Line-up:

Marc Klemme – Lead guitar

Norbert Hotger – Bass, guitar

Carsten Hille – Lead vocals

Jurgen Wimpelberg – Keyboards, guitar, vocals

Abacus, music news, Germany, Marc Klemme, Norbert Hotger, Carsten Hille , Jurgen Wimpelberg, Genesis, Greenslad, Pink Floyd,

Link:
Facebook

Abacus: With prog and ancient calculating tool.

Abacus is a very old, but also very good band. They were founded in 1971 and with 4 albums by Polydor (1971 – 1974), the band split of the subject of future musical directions. Back in 1980 with an EMI deal, but were forced by their publishing house to write German words for their next production. So they split again in 1983 after having done just one single in English. Another victim of the changing music scene not so very kind to prog bands. In 1997 Abacus met again to do some unpublished songs for their 5th album Fire Behind Bars.

 Now the band is back with their eight album Highland Warrior, and again they deliver a good record. The music is inspired by Genesis, Greensland and Pink Floyd, and Abacus offers now a modern and attractive corossover prog.

The name Abacus is based on the ancient calculating tool Abacus. The band, founded in Hamm/Westphalia (Germany) in 1971, had their breakthrough at the Germersheim Rock Festival in 1972.

Tracklist:

1. Into My Life (7:15)

2. Now You Are Gone (5:58)

3. Rule the World (8:16)

– Robert the Bruce:

4. Highland Warrior, Pt. 1 (4:57)

5. Highland Warrior, Pt. 2 (12:43)

– i. My War Is Over Now (8:20)

– ii. Lay Down Your Sword (4:23)

6. Highland Warrior, Pt. 3 (12:21)

– i. The Voice (2:50)

– ii. On My Way Home (5:57)

– iii. Shelter (3:34)

Total Time 51:30

Line-up:

Marc Klemme – Lead guitar

Norbert Hotger – Bass, guitar

Carsten Hille – Lead vocals

Jurgen Wimpelberg – Keyboards, guitar, vocals

Link:
Homepage

Abacus – Highland Warrior

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*