Newsfeed

Kadaver & Elder: With distinctive lap steel guitar.

Kadaver & Elder - Eldovar – A Story Of Darkness & Light

Berlin’s perhaps most important rock band Kadavar slips under a blanket with US prog rock prodigies Elder – their album Eldovar – A Story Of Darkness & Light will be released on 3rd December 2021.

The new single El Matador originates from the first session Elder and Kadavar did together in March 2021. At the end of a long jam session an early version of the song developed, later to be expanded with an acoustic intro, intimate lyrics and a guest appearance by Kristof Hahn (Swans) with his distinctive lap steel guitar. The track El Matador feat. Kristof Hahn (Swans) (official video),

 The corresponding music video shows scenes of the freshly released movie Burning Casablanca (Zanka Contact), which Kadavar played a small role in. The story with the German rockers and director Ismael El Iraki goes way back.

As El Iraki recalls: «Three days after the worst night if my life surviving the Bataclan terrorist attack, Kadavar brought me back from the dead with an amazing live set in Paris. A few years later, they did the same for the main character of my movie Burning Casablanca (Zanka Contact) by playing a crazy live set for hours and hours, all shot on 35mm film and in Cinemascope!».

«CKadavar bring to their music the same authentic and analogic feeling I crave in my favorite movies, be it Dracula or Sergio Leone. I believe in synesthesia and their music is one you listen to with your whole senses: every Kadavar track summons images and colours, feelings and sensations. Theirs is hallucinatory music, pure witchcraft. These are true artists who are unafraid to turn the inner eye inside and take a journey into the darkest depths of their souls: and what they bring back is mesmerizing music with poetic lyrics to match, fusing deeply experimental sounds and unforgettable earworm riffs. Viva Kadaver!!!!».

Eldovar – A Story Of Darkness & Ligh” will be released on December 3, 2021 via Robotor Records. The album will be released on vinyl in 8 different colors and two special silkscreen editions and on CD. The album will also be available on all digital platforms.

Facts about El Matador:

Directed by Ismaël El Iraki

With :

Khansa Tintziri Batma

Ahmed Hammoud

Ouahiba Filali

And the extras from the Moroccan Metal Community

Edited by : Camille Mouton & Ismaël El Iraki

DOP : Benjamin Rufi

Set design : Adrien Ernandez

Costumes : Alice Eyssartier

Live Special Effects : Steve Jama & Rico Khalid

1st AD:  Agnello Christele

Continuity: Amiar Hind

35mm camera crew : Leonidas Arvanitis, Anass Rachid , Mouad M’rabet

Electric crew : Thomas Bojan, Mourad Zahran

Grip crew : Mounir Cherquy, Mourad Cherquy

Hair : Nash Zoubir

Make-up : Béline Delagrange

Snakeskin Guitar : Guitar Garage

VFX : Maëva Sol / Mathematics

Shot on film in Casablanca, Morocco.

Burning Casablanca / Zanka Contact is a feature film produced by Saïd Hamich for Barney Production (France) and Montfleuri Production (Morocco), coproduced Sebastian Schelenz for Velvet Films (Belgium), associate producer Ismaël El Iraki.

Facebook Kadaver

Facebook Elder

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*