Newsfeed

Osanna: Begun recording new music for the new century.

Osanna - Il Diedro Del Mediterraneo

Late in 2021 Osanna released their ninth album Il Diedro Del Mediterraneo. The new album came six years after the album Palepolitana from 2015 and it is very nice that this splendid band agian compose new and exciting prog music.

Osanna was formed in Napels, Italy in the late 60-s and they delivered five albums in the 1970’s. After 2 decades without a new release, the band has begun recording new music for the new century.

Before Osanna, Lino Vairetti and Massimo Guarino were in a band called Citta Frontale. When Osanna disbanded in 1974, the restarted Citta Frontale releasing a single album called El Tor, which also included Enzo Avitabile who would later perform as a member of Osanna.

Also at the time of the 1974 disbanding, Elio D’Anna and Danilo Rustici would form the band Uno who released a single – self-titled – album.

Osanna reformed in 1977 and there were on and off again reformations with line-up adjustments over the years until an actually reunion concert in 2001 launched a version of the band that has been productive in the new millennium.

Tracklist:

1. Spirit (00:24)

2. Il Diedro del Mediterraneo (04:40)

3. Ti Ritroverò (06:35)

4. L’Uomo del Prog (06:15)

5. Tu (05:05)

6. Signori della Terra (03:23)

7. Tempo (05:13)

8. Zuoccole, Tammorre e Femmene (01:25)

9. Zuoccole e Tammorre (03:34)

10. Mare Nostrum (04:47)

11. Caracalla ’71 (04:58)

Line-up:

Lino Vairetti: vocals, acoustic guitar,  harmonica, narration (2)

Gennaro Barba:  drums

Pako Capobianco: electric & acoustic guitar

Enzo Cascella:  bass

Sasà Priore:  piano, organ, synth

Irvin Vairetti:  vintage keyboards, vocals

   With

Lello Brandi: didgeridoo (1)

Carlo Avitabile: percussion (2)

Vincenzo Zitello: arp, synth, violin, cello (2)

Gianluca Falasca: violin (3, 4, 9)

Mauro Martello: flute (3), cello (4)

Falasca String Quartet (5)

David Jackson (VDGG): sax (5)

Francesco Paolantoni: narration (8)

Stella Manfredi: violin (8)

Fiorenza Calogero: vocals (9)

Saverio Guigliani: sax (10, 11)

Citta Frontale, Enzo Avitabile  Elio D’Anna, Danilo Rustici,

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7182 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*