Newsfeed

R.I.P. Klaus Schulze

Klaus Schulze, German electronic music pioneer, dies aged 74. According to his family, it was after a long disease but all of a sudden.

Multi-instrumentalist who played with Tangerine Dream and Ash Ra Temple before admired solo career is hailed for his innovative spirit. He was for a short time a member of the above mentioned bands before concentrating on his solo career, where in the course of five decades he has released more than 60 albums.

A true musical maverick, Klaus Schulze has always rejected labels and genres of all kinds. Here he discusses his work outside music’s boundaries

Klaus Schulze, the German multi-instrumentalist whose work with drones, pulses and synthesizers was hugely influential on generations of electronic music makers.

Klaus Schulze is an electronic music icon. Born in 1947, the German composer has produced some of the most influential work in the genre – if indeed the term ‘genre’ could ever really be applied to the hydra-headed beast that sprang forth from the birth of the synthesiser. When Schulze started out in the 60s, however, electronic music was a decidedly niche affair. Although many rock and pop bands showed interest in the nascent technology, those solely exploring synthesisers as a way of creating music were few and far between.

Originally a drummer, Schulze emerged onto the scene first as a member of Tangerine Dream and Ash Ra Tempel, and then via a series of stark, minimalist solo albums, which subsequently gave way to lush mid- to late-70s outings such as Timewind (1975), Moondawn (1976) and Mirage (1977) – landmark releases of the so-called Berlin School, which spawned a thousand imitators.

He worked as a producer for other artists including Dead Can Dance singer Lisa Gerrard – the pair also recorded live albums together – and pop band Alphaville. He also collaborated on an 11-album series with musician Pete Namlook, based around the Moog synthesiser, using the punning title Dark Side of the Moog. In the mid-1970s, he recorded two studio albums with a super group, Go, that also featured bandleader Stomu Yamashta alongside Steve Winwood, Al Di Meola and Michael Shrieve.

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*