Newsfeed

The Chemical Brothers gjennombruddsalbum

The Chemical Brothers – Dig Your Own Hole

Den engelske duoen The Chemical Brothers, først kjent som Dust Brothers, fikk mye oppmerksomhet med debuten sin, «Exit Planet Dust», men det var etter utgivelsen av etterfølgeren «Dig Your Own Hole» at de ble de største artistene i verden på den elektroniske big beat scenen, en sjanger man i dag samler under fellesbregepet IDM.

På «Dig Your Own Hole» klarte de å fusjonere den energiske engelske rockescenen og klubbscenen til en høyoktansmix det var umulig å sitte rolig til. Albumet er spekket til randen av feite beats, basslinjer og datatrommer. Tom Rowlands og Ed Simons gjorde også det sjakktrekket å dra inn to veldig kjente navn på den tiden, Beth Orton og Noel Gallagher.

Allerede fra åpningssangen Block Rockin’ Beats kjører de på med en basslinje som klistrer seg til hjernen, og fortsetter i samme spor på neste sang, tittellåta Dig Your Own Hole, hvor trommene ligger mer innefor drum n bass. Det er vanskelig å ikke bli hekta. Det er også mye mer riffing og gjenkjennelig gitarspill på dette albumet, enn det som er tilfelle med mange elektroniske dansealbum.

Jeg skal ikke gå gjennom hver enkelt låt, men dette er helt klart en klassiker innen IDM, og det eneste jeg egentlig misliker er de delene hvor gjestemusiker Noel Gallagher, vokalist og gitarist i Oasis, bidrar. Hit’ene her kommer på rekke rad, og selv om det ikke er noen tvil om hvem som står bak kreasjonene i hver sang, er det stor variasjon i materialet. Det er flest upbeat låter på albumet, men du finner også rolige spor her, som Lost In The K-Hole og Where Do I Begin, med Orton på vokal.

Den beste låta her framfor noen er selvfølgelig It Doesn’t Matter. Jeg tror ikke duoen har klart å skape en like avhengighetsskapende låt som denne, av det jeg har hørt av dem senere, selv om Hey Boy Hey Girl fra «Surrender» kom tett på. De er fortsatt en aktiv duo, og har gitt ut nye skiver med få års mellomrom siden starten på midten av nittitallet, med siste, «Born in the Echoes», utgitt i fjor, og singelen Wide Open i februar i år.

Lenker:
Facebook

Om Jon Skjeseth (570 Artikler)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*