Newsfeed

Venetian Snares: Spretne rytmer

Venetian Snares – Traditional Synthesizer Music

I det siste har jeg fått litt teft på etterkommerne av den musikken jeg hørte på i andre halvdel av nittitallet, og begynnelsen av dette årtusenet, nemlig elektronisk musikk, og sjangre som drum n bass, progressiv house og elektronika, breakbeat og big beat, trip hop, nu jazz, ambient, og en haug andre stiler, som i dag er fusjonert og transformert til andre former subsjangre. En stor del av musikken jeg hørte på da, er de senere årene blitt samlet under kategorien IDM, Intelligent Dance Music.

Subsjangrene da, som nå, har rare navn, som den artisten jeg skal ta for i denne anmeldelsen, kanadiske Venetian Snares, operer delvis under drum n bass-etterkommeren drill n bass, som ble utviklet av folk som Aphex Twin, Squarepusher og µ-Ziq på slutten av nittitallet, og jeg syns det er spesielt førstnevntes tidlige album, de to «Selected Ambient Works»-skivene, Venetian Snares Aaron Funk tar mye av influensene sine fra. En duo jeg også vil nevne er tyske Groenland Orchestras album «Nurobic» fra 2001, som har en veldig leken og løssluppen tilnmærming til elektronikaen.

Jeg har hatt sansen for Venetian Snares på hans to-tre siste album, men det er først med «Traditional Synthesizer Music», at jeg tenkte jeg kunne skrive en faktisk anmeldelse. Det er en produktiv fyr, vi har med å gjøre, med imponerende 46 fullengdere og ep’er på samvittigheten, med førsteutgivelsen, ep’en «Fake:Impossible» tilbake i 1997, og debuten året etter, med «Eat Shit And Die».

Coveret på «Traditional Synthesizer Music» mistenker jeg er lagd for å mislede nybegynneres utforskning av elektronisk musikk, for dette er langt fra tradisjonelt. Skiva begynner med sangen Dreamt Person v3, som ligger mer innen for disharmonisk datamusikk uten trommer av noe slag, og også begynnelsen av Everything About You Is Special gir inntrykk av fortsette synthen, men Funk drar låta inn i lettere drum n bass.

Det er først med tredjelåta, Slightly Bent Fork Tong v2, at rytmene og melodiene begynner å bli sære, og tross mye enkeltlyder som popper ut og inn, så ligger fundamentet av låta nesten innen neo-klassisismen. Den låta som står først ut, er Decembers, som kan betraktes som en melodiøs R2D2-sak, med gyngende rytmer. Også You And Shayna v1 har spreke rytmer over svale synth lyder. Helt klart en spennende skive av kanadieren, som det er vanskelig å sitte stille til, der den spretter av gårde med lekne rytmer, rare lyder og gode melodier.

Lenker:
Facebook

Om Jon Skjeseth (570 Artikler)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*