Newsfeed

Refleksjoner fra en svunnen tid

Skuggsjá - A Piece For Mind & Mirror

Skuggsjá – A Piece For Mind & Mirror, eller riktigere Ivar Bjørnson & Einar Selvik’s Skuggsjá – A piece For Mind & Mirror (puh!) er et bestillingsverk i anledning Norge’s grunnlovs 200 års jubileum i 2014. Det ble skrevet for å bli spilt av Enslaved (Ivar Bjørnson) og Wardruna (Einar Selvik) på Eidsivablot festivalen som  i samme år. 2 år senere har de fått spilt inn, og gitt ut verket. Og det er virkelig et verk. Hjemmesida er linket nederst i omtalen, sjekk den ut for mer informasjon om bakgrunnen og historien til utgivelsen.

Med det så mener jeg at hele albumet er et helhetlig musikalsk verk. Det er noen ålreite enkeltlåter her og der, men det er som helhet det bør nytes. I tiden med Spotify spillelister er alle album hvor helheten av låtene er mer enn delene forfriskende. I hvertfall for de av oss som liker sånt. Enkeltlåter må selvfølgelig også fungere, og jeg blir oppslukt av de fleste av dem her. Eksempelvis jeg liker virkelig hvordan den kvinnelige vokalen bygger opp og fyller ut bildet i “Intro: Ull Kjem”. Dette gjøres helt uten å være en avart av “beauty and the beast”-temaet man finner i mye annen metal.

Om du ikke hadde gjetta det så er folk metal sjangeren, og av det seriøse slaget. En smak av Asmegin og kanskje noe Moonsorrow? Men mer fokus på melodiøsitet, på episk melodidrevet tyngde, heller enn hard metall med dobbeltpedaler og growling. Poenget med alle elementer, lyriske og musikalske, er å bygge opp under historien de forteller. Og det vil jeg si de får til. Det eneste problemet de ryker på, er konsentrasjonen til lytteren. Du må gi mye tid til denne utgivelsen, og selv da skal du ikke se bort ifra at du kanskje vil kjede deg noen ganger. Mitt forslag ville være å spille litt mer på folketonene, og latt folkeinstrumenter spille mer av de tyngre delene til albumet. For min egen del ville det vært veldig positivt. Dette er kun småpirk.

Gir du denne litt tunge skiva den tiden den trenger, tviler jeg på at du blir misfornøyd!

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

About Jon Skjeseth (571 Articles)
Proghead from Oslo, who writes mostly about progressive rock/metal, though may write about other rock and metal sub-genres, as well as electronic music, underground hip hop/rap, contemporary music, different kinds of jazz, folk, or anything I find interesting.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Amon Amarth 2016; mer av det vi kjenner fra før, heldigvis. | Permafrost.today

Leave a comment

Your email address will not be published.


*