Newsfeed

Exciter: Absolutt klassiker

Exciter - Heavy Metal Maniac

Når det kommer til god gammeldags speed metal, så er det få album som er så ikoniske som Heavy Metal Manic av Exciter. De var først dannet som Hell Razor i 1978 i den canadiske provinsen Ontario, for og så skifte navn til Exciter i 1980 etter Judas Priest låta med samme navn. Etter å ha gitt ut en demo i 1982, så kom dette albumet ut, som forandret den canadiske metalscenen for alltid og spredde seg internasjonalt til en hel rekke metalheads som lot seg inspirere til å danne band der de spilte fort og hardt.

Dette er et album full av drittøffe låter som skriker metal. Alt fra platecoveret til det første riffet som treffer etter den atmosfæriske introen er alt det skikkelig speed metal skal være. Det er den intense følelsen av de tøffeste låtene til Judas Priest og  som kolliderer sammen og blir til ren energi. Det er en dose med punk i mange av riffene, men måten de er spilt på er ren heavy metal. Trommisen Dan Beehler står for vokalen. Hans hese heavy metalskrik er fylt med ren aggresjon og han treffer de virkelig høye notene på en rå måte. Og utrolig nok er det bare to andre i bandet, gitarist John Ricci og bassist Allan Johnson. At dette bandet er bare en trio er nesten ikke til å tro.

Mye av det som gjør at dette er ren speed metal og ikke thrash er i hvor godt forankret musikken er i tradisjonell metal og at det er så godt som null elementer av hardcore i noen av låtene. Låtstrukturene holder seg også godt innenfor den typiske vers og refrengformelen, og det er mer fokus på få riff i hver låt i stedet for å ha så mange kule riff som mulig slik som vi er vant med i thrash. Jeg ser for meg at mange moderne lyttere som hører mer på thrash enn speed metal vil synes dette albumet blir litt monotont og enkelt i deres ører, men det er for mye energi i musikken til at det noen gang blir kjedelig.

Mange ser på 80-tallet som thrashsjangerens tiår, men det var speed metal som dominerte den første halvdelen. Både Kill ‘Em All og Show No Mercy kom ut samme året som Heavy Metal Maniac, men til tross av at de albumene er sett på som de første thrashalbumene for sine riff og bruk av hardcore sammen med metal, så var de begge like mye forankret i speed metal som debuten til Exciter. Dette er og blir noe av det tøffeste som kom ut det året til tross av konkurransen. De gikk litt i glemmeboken etter at thrash eksploderte i 1986 , men for alle som kjenner til god og ren metal, så Exciter er like ikonisk og viktig navn som hvilken som helst av de andre klassiske bandene.

Jeg husker noen jeg pleide å chatte med som vokste opp på tidlig 80-tallet, som hørte dette albumet da det kom ut. Han husker hvordan det praktisk talt forandret livet hans. Hvordan han følte kraften fra musikken vokste i han. Han fikk lyst til å skrike og knuse alle veggene rundt han. Han kunne føle den energien og råskapen. Han kunne føle det som gjør metal til en farlig sjanger. Speed metal er kanskje en veldig utdatert stil i dag, men du kan fortsatt føle den farlige magien i Heavy Metal Maniac. En magi som er like mektig i dag som den var i 1983.

Lenker:
Facebook
Hjemmeside

Om Erik Helgesen (234 Artikler)
Jeg er ikke her for å skrive profesjonelle anmeldelser. Jeg skriver først og fremst anbefalinger for band og utgivelser som jeg liker. Derfor vil alle mine anmeldelser være positive og ofte om ting som har vært ute en del år. Jeg liker å ta meg tid til å lytte på album flere ganger før jeg har meninger om dem, og i løpet av de gjennomlytningene, så har de som oftest vokst på meg.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*